15 Kasım 2013 Cuma

Motosiklet Montu Nasıl Olmalı?

Motosiklet montu nasıl olmalı?Motosiklet Montu Nasıl Olmalı?

Motosiklet montunuz sizi darbelerden ne kadar iyi koruyorsa, bilin ki sıcak havalarda o kadar sıkıntı yaşayacaksınız.
Motorcu montları, malzemelerine göre, korumada en iyiden en düşük seviyeye göre şöyle sıralanır:

DERİ (en iyi koruyan) > TEKSTİL > FİLELİ (en az koruyan)

Sıcak havalarda kullanım rahatlığına göre sıralama ise şöyledir:
FİLELİ > TEKSTİL > DERİ

Günümüzde deri montlardaki bu eksi özelliği düzeltmek için, havalandırma kanalları yapılmaktadır. Deri montlar motosiklet montları arasında her zaman en pahalı olanlardır.

Tekstil montlarda ise, Superfabric, Cordura (sürtünmeye dayanıklı) ve Kevlar gibi özel üretim materyallerden faydalanılmaktadır.
Superfabric denilen son teknolojiyle üretilmiş özel malzemeler, Goretex, Sheltex, Nanotech, Coldblack gibi özel malzemelerdir. Bunların her biri farklı amaçlarla üretilmiş ileri teknoloji ürünleridir. Goretex %100 su geçirmez ve hava alabilme özelliği yüksek, en tercih edilen ve en pahalı montların yapıldığı malzemedir.

Kevlar; yırtılmaya, çizilmelere, kesilmelere, ısıya ve soğuğa karşı olağanüstü güvenlik sağlayan insan yapımı bir malzemedir. Bire bir çelikten beş kat daha güçlüdür. 400c° dereceye kadar ısı teşkil eden ateşe dayanıklıdır. Kevlar kumaşı tamamen makinede yıkanabilir, makinede kurutulabilir bir niteliktedir. Özel bir bakıma ihtiyaç duymaz, üstte şık durur. Kullanımı rahattır. Cilde zarar vermez ve en önemlisi, işe yarar.

Fileli kumaşlardan üretilmiş montlar ise sizi en az korur ancak yazlık kullanım için en iyisi bunlardır. Fileli mont kullanırken içine kevlar t-shirt giymeniz iyi olabilir.

Motosiklet montlarında standart olarak omuzlarda ve dirseklerde korumalar olur. Daha iyi olanların sırtında sert ya da yumuşak koruma olur. Çok azında da göğüs koruması ve boyun koruması için hörgüç bulunur.

Eğer montunuzun korumalarının yeterli olmadığını düşünüyorsanız, sonradan monta dikilebilen ve normal kullanımda yumuşak ancak darbe aldığında sertleşen korumalar kullanabilirsiniz.

Korumalarda aramanız gereken özellik CE belgeli olmasıdır. Montunuzun üretim özelliklerinde bu ibareyi mutlaka aramalısınız.


Mont Beden Ölçüleri


Mont bedeni göğüs ölçüsüne göre belirlenir. Kıyafetin hareketi engellemeyecek şekilde vücuda tam oturması gerekmektedir. Kışlık montların yağmurlu ve soğuk havada kullanımı sırasında içten kalın kıyafet giyebilmek için mont içinde bir miktar boşluk gerekebilir.

Göğüs Çevresi (cm)
Bayan No
Bay No
Beden
82-88
36/38
-
XS
88-94
38/40
46
S
94-100
40/44
46/48
M
100-106
44/46
50/52
L
106-112
46/48
54/56
XL
112-118
50
58/60
XXL
118-124
-
60/62
XXXL


Motosiklet Montları için tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder