15 Kasım 2013 Cuma

En yaygın motosiklet yaralanmaları

Motosikletin selesine oturup çalıştırdığınız anda risklerini de yaşamaya başlarsınız. Yolculuğunuz sırasında bu riskleri ne kadar azaltacak şekilde kullansanız da, bazen kaza kaçınılmazdır.
Ama sizden, ama başkasından ama yol şartlarından... Motorcycleinsurance.com sitesi, motosiklet dünyasında en sık görülen 8 yaralanmaların farkında olmanın bunları önlenmesine de yardımcı olabileceğini belirtmiş.

1.Cilt yaralanmaları:
Motosikletten düştüğünüzde sürtünmeyle meydana gelen, tek başına görülebileceği gibi yaralanmaların her türlüsüyle görülecek en sık görülen yaralanmalardır. Kimi zaman hafif kimi zaman ise deri nakli gerektirecek derecede ağrılı yaralanmalardır.

Bunu önlemenin en iyi yolu ise, mümkün olduğunca vücudunuza uygun, deri ya da sentetik malzemelerden yapılmış motosiklet montu ve motosiklet pantolonu giymektir
2.Egzoz yanıkları:
Bu sinir bozucu yaralanma, motosiklet çalışırken çok sıcak olan egzoza temasla meydana gelir. Sürücünün yada artçının, zaman zaman ayağını yanlış yere (egzoza) temas ettirmesi aşinadır. Sıklıkla ayak bilekleri ya da bacaklarda görülen yumurta şeklinde duyarlı yanıklardır. Egzoza temas uzun süreli olursa yaralanma ağır olabilir.

Bunu önlemek için, her zaman uzun pantolon ve ayak bileklerini kapsayacak botları giymek gereklidir. Eğer egzoz tarafında kickstart bulunuyorsa, motosikleti kendinize doğru eğerek daha fazla kontrol edebilirsiniz. Daha fazla koruma için, ısı bantı ile egzozu sarmak ya da yeni sıvı yalıtımı ile egzozu kaplamak diğer alternatiflerdir.
3.Rüzgar yanığı:
Rüzgar yanıkları gerçekte kötü bir güneş yanığıdır. Motosiklet üzerinde yolculuk yaparken, rüzgar açıkta kalan cildinize çarptığında, güneş ışınları daha hızlı bir şekilde lipidlerin UV koruyucu tabakasını yakar. En yaygın olarak, yüz ve ellerde görülse de açıkta kalan diğer cilt bölgelerinde de rastlanır.
Bundan korunmanın yolu ise; eldiven kullanmak, kaskın altına yüz maskesi takmak (balaklava), uzun kollu ceket ve pantolon giymek gerekir. Bu kadarını istemezseniz en azından açıkta kalan bölgelerinize içinde nemlendirici bulunan güneş kremleri sürmeniz güneşten korunmanıza yardımcı olur.

4.Diş yaralanmaları, kayıpları:
Belki bazı motorcuların yüzlerinin gülmemesi, kazada kırılan ya da eksilen dişlerindendir. :) Motosiklet kullanırken geçirdiğiniz kaza sırasında bir yere ya da motosikletin herhangi bir bölümüne çarpmanız sonucu ya da karıştığınız bir kavga sonrası (bu da ihtimal dışı değil) dişleriniz kırılabilir ya da dişlerinizi kaybedebilirsiniz.

Bunun ilk önlemi ise tam kapalı bir kask kullanmaktır. Özellikle paranoid kişilik bozukluğu veya kaza eğilimli birisiyseniz, bir dişlik takmayı da düşünebilirsiniz ama muhtemelen onunla çok rahat edemeyeceksiniz.

5.Ayak-Bacak Kırıkları:
Sıklıkla kaza sırasında çarpma ya da motosikletin ağırlığının altında kalma gibi sebeplerle meydana gelir.

Bunu önlemek için tek bir şey söyleyebiliriz: "Kaza yapmayın". İyi bir tavsiye olmayabilir ancak bunu önlemenin en iyi yolu bu. İyi lastikler, iyi frenler ile motosikleti durdurmak için, iyi bir motosiklet botu ve motosiklet pantolonu ile ise kaza yaptığın sırada hala iyi bir şansın olacaktır.

6.Kol kırıkları:
Motosiklet düşüşe geçtiğinde, refleks olarak muhtemelen kendinizi korumak için kolunuzu ileriye uzatacaksınız. Bu, genellikle binicinin kol veya bileğinin kırılmasına sebep olacaktır. Ayrıca bu sırada omuz üzerine gelecek baskıyla köprücük kemiğinizi de kırabilirsiniz.
Bunlardan korunmak için, her zaman çevredeki trafiğin farkında olmalı ve önünüzdeki araçla aranızda a hatırı sayılır bir boşluk bırakarak çarpışmalardan kaçınmak gereklidir. Ama yere düştüğünüzde yapacak fazla bir şey yoktur, her şey sizin yere vuruş açınıza, şeklinize kalmıştır. Motosiklet montu ile yaralanma ihtimali ciddi anlamda azalmaktadır.

7.Kalça kırıkları:
Bu kırıkların %9'unun bir motosiklet tarafından ezilmekten meydana geldiği tespit edilmiştir. Düşme esnasında o metal canavarın altında kalmak, ya da başka bir araçla çarpışma esnasında motordan fırlamak sonucu meydana gelir.
Kalça kemiğinin çatlaması ya da başka bir zararı ciddi yaralanmalardır. Çünkü, kalça kemiği bazı iç organları da korur ve cerrahi tedavi gerekebilir. Kalça korumaı bir motosiklet pantolonu ile yaralanma ihtimali ciddi anlamda azalmaktadır.

8.Kafa travmaları:
En yaygın olan yaralanmalardandır. Kaza sonucu; ciddi bir beyin hasarı, kafatası kırığı, sarsıntı meydana gelebilir. Günümüzde kask takmayan sürücülere hala gerekli yaptırımların uygulanmadığı gevşek düzenlemelerin olduğu yerler vardır.
Bundan korunmanın tek şartı elbette ki, motosiklet kaskı kullanmaktır. Güvenlik standartlarına uygun bir kask kullanın, standartlara uymayan bir kask kabul edilebilir bir kask değildir ve kaza anında sizi korumaz. Bir kere gerekir o zamanda kafanızda olmasında fayda vardır.


HMK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder