15 Kasım 2013 Cuma

Kask Kullanımı Kazalarda Darbeleri Yüzde 70 Engelliyor

İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, trafik kazalarında yaralanmalara bağlı ölüm nedenlerinin ilk sıralarda yer aldığı belirtildi. 

Motosiklet kazalarının tüm trafik kazaları içindeki oranının ülkeden ülkeye ve şehirden şehire değişiklik gösterse de, motosiklet kazalarında yaralanma olasılığının otomobil kazalarına göre çok daha yüksek olduğu, diğer koruyucu giysilerle birlikte kaskın, kaza anında ölüm ve yaralanmayı en aza indirdiğinin ifade edildiği açıklamada, bu oranın ölümlerde yüzde 70, yaralanmalarda ise yüzde 45 gibi çok büyük bir oranda fark gösterdiği kaydedildi.

Açıklamada, "Motosiklet kullanırken koruma başlığı kullanmak ülkemizde zorunludur. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 78. maddesinde 'Belirli sürücülerin ve yolcuların, araçların sürülmesi sırasında koruyucu tertibat kullanmaları zorunludur. Otomobil kazalarında yaralanma oranı yüzde 20 iken motosiklet kazalarında bu oran yüzde 80'in üzerindedir. Yapılan araştırmalara göre kask kullanımı olası kazalarda baştan alınan sert darbeleri yüzde 70 oranında engellediği tespit edilmiştir. Kask kullanımı motosiklet sürücülerinin kendi can güvenlikleri için önemlidir. Çoğu zaman çok sıkıyor diye takılmayan kask, kazalarda motosiklet sürücüsü veya yolcusunun ölmesine neden olmaktadır. Ekiplerimizin ilimizde son bir ay içerisinde yapmış oldukları uygulamalarda toplam 955 motosiklet sürücüsü ve yolcusu denetlenmiş, 147 motosiklet sürücüsüne 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun ilgili maddelerinden cezai işlem uygulanmıştır" ifadeleri kullanıldı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder