15 Kasım 2013 Cuma

Dört Tekerlekli Araç Sürücülerinin Motosikletler Hakkında Bilmesi Gereken 10 Şey

Dört Tekerlekli Araç Sürücülerinin Motosikletler Hakkında Bilmesi Gereken 10 Sey

1. Yollarda motosikletlerden çok daha fazla kamyon ve otomobil vardır. Bazı sürücüler motosikletlerin farkına varmaz, onları önemsemez (çogunlukla kasıtlı olmadan). Özellikle kavsaklarda motosikletleri “görün”.

2. Motosiklet küçük oldugu için oldugundan daha uzakta görünebilir. Bir motosikletin hızını kestirmek de zor olabilir. Kavsaktan dönerken ya da kavsaga girerken, motosikletin göründügünden yakın olacagını düsünün.

3. Motosiklet küçük oldugu için kolaylıkla aracınızın kör noktasında kaybolabilir ya da dısarıdaki nesnelerden görünmez hale gelebilir (çalılar, çitler, köprüler gibi). Serit degistirirken ya da kavsaktan dönerken trafigi daha dikkatli tarayın.

4. Motosiklet küçük oldugu için oldugundan hızlı hareket ediyormus gibi görünebilir. Motosikletlerin seytan gibi hızlı hareket ettigini düsünmeyin.

5. Motosikletler gazı kestikleri anda yavaslamaya baslarlar. Bu sırada stop lambaları yanmaz. Bu nedenle motosikletlerle aranızda 3-4 saniye bosluk bırakın. Kavsaklarda, motosikletlerin bu sekilde yavaslayacaklarını aklınızdan çıkarmayın.

6. Bazı motosikletlerde sinyal lambaları kendiliginden durmaz, özellikle acemi motosikletçiler dönüs sonrası sinyal lambasını kapatmayı unutur. Motosikletin yanan sinyalinin gerçek oldugundan emin olun.

7. Motosikletçiler seritteki pozisyonlarını daha kolay görünmek, bozuk yoldan kaçmak, sollama yapmak için ya da rüzgara göre ayarlarlar. Motosikletçilerin seritteki pozisyonlarını ayarlama nedenlerinin korkusuz oldukları, hava atmaya çalıstıkları ya da seridi sizinle paylasmak istedikleri oldugunu düsünmeyin.

8. Özellikle düsük hızlarda ve düzgün yolda manevra kabiliyeti motosikletlerin karakteristik özelligidir. Ancak her zaman motosiklet sürücüsünün yoldan kaçacagını düsünmeyin.

9. Motosikletlerdeki durus mesafesi neredeyse otomobillerle aynıdır. Ancak kaygan asfalt ani durusları zorlastırır. Bu nedenle motosikletle aranızda biraz daha fazla takip mesafesi bırakın.

10. Hareket halinde bir motosiklet gördügünüzde onu motosiklet olarak degil, bir insan olarak görün.

Kaynak: Motorcycle Safety Foundation

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder