16 Kasım 2013 Cumartesi

Motosiklet kıyafeti seçimi

Kış aylarında güvenli, sağlıklı ve konforlu bir şekilde motosiklet kullanmak için ilk önce motosikleti hangi amaçla kullandığımızı tespit edip bu kriterlere göre giyinmemiz daha doğru olacaktır.

Motosikleti her gün 3-5km ev iş arasında trafiğe takılmamak için kullanan bir kullanıcı ile günde 150-200km yapan kişinin giyimi arasında fark olmalıdır. Ayrıca uzun yolculuklara çıkan kişilerin kıyafet seçimi de daha faklı olmalıdır. Kısaca, motosiklet giyiminde tek bir giyim tipi olmayıp, kişinin kullanım yoğunluğuna, mevsime, motosikletinin tipi, ve fizyolojisine(soğuğa olan dayanıklık, el ve ayakların kolay üşümesi gibi) göre değişim göstermektedir. Diğer ve önemli etken ise bütçedir.

Kışlık bir motosiklet giyimi genelde mont olarak düşünülmemesi gereken bir konu olup, dıştan değil iç giyimden başlamalıdır.
Terlemek, vücut sıcaklığını düşürmeye ve tenimizin nemli kalmasına yarar. Bunun için kış aylarında daha az terleriz.  Erkekler kadınlara oranla daha çok terler. Bir kişi 24 saat içerisinde 12litreye kadar terleyebilir. Fakat hem yaz hem kış aylarında vücudumuz 3-4 milyon ter hücresinden 3-4 litre suyu tenimizden TERLEME VE BUHARLAŞMA ile dışarı atar. İnsanların %3ü aşırı terler, bu genlerle ilgili bir durumdur.
İç giyim konusunda motosiklette sentetik malzemelerin kullanımı, terleme ile vücuttan atılan terin tenden uzaklaşmasına yardımcı olacaktır. Bunun üzerine kişinin yapısına bağlı olarak Coolmax  materyalinden yapılan termal içlik olarak bilinen malzemelerin kullanımı sürüş konforunu doğrudan etkilemektedir. Termal içlikler, sürücünün üzerindeki terin ve nemin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar ve bunların hızlı bir şekilde buharlaşmasını sağlayarak sürücüyü rahatsız etmesini engellemekte ve kuru hissedilmesini sağlamaktadır. Bu sebeple Termal içliklerin doğrudan ten ile temas etmesi gerekmektedir. Konforlu bir sürüş sağlamaktadır. Kış aylarında terleme nasıl olur şeklinde bir düşünce oluşabilir, fakat kış aylarında da tenimizden 3-4 litre sıvıyı dışarıya atmaktayız. Fakat terleme ile oluşan nemin vücudumuzdan uzaklaşması için üzerimizdeki bütün kıyafetlerin buna uygun olması gerekmektedir.
Sıradaki bölüm ise, sıcaklığın korunmasıdır. İyi bir Motosiklet kıyafeti "ısıtmaz", vücudumuzun ısısını  muhafaza ederken vücudumuzun dışarı attığı "teri ve nemi" bizden uzaklaştırır. Kış aylarında kamp yapanlar iyi bilirler: uyku tulumunun içerisine kalın kıyafetlerle değil, mümkün olan en ince kıyafetlerle girilir. Buradaki amaç vücut sıcaklığının korunmasıdır. Motosiklette de bu aynıdır. Boğazlı kazakların, polarların üst üste giyildiği durumlarda sürücülerin üşüdüklerini görmekteyiz. Vücut mont ve ten arasındaki boşluğun fazla olması sebebi ile daha çok alanı sıcak tutmak durumunda kalacaktır. Dolayısıyla, montun altına kat kat giyinmek montun işlevini doğru yapmasını engelleyecektir.
Sürücü, yapı olarak kolay üşüyen veya kış şartlarının ağır olduğu yerlerde motosiklet kullanıyorsa Wind-Stopper(Rüzgar Engeller) tarzı ürünler kullanarak sürüş konforunu üst seviyelere çıkarabilir. Wind-Stopper ürünler, üst, alt, eldiven ve boyunluk çeşitleri ile piyasada bulunmaktadırWind Stopper, teninize çok yakın giyilen ve vücudunuzun ısısını kaybetmeden yolculuk etmenizi sağlayan bir üründür.Sizi polar gibi terletmez ve soğuğun size ulaşmasını engeller. Dolayısı ile, kolay üşüyen, soğuk havalarda uzun yolculuk yapan,  veya montu su geçirmez olup ağır kış şartlarına göre yapılmamış ise(3 mevsimlik-Sonbahar, yaz, ilkbahar) Wind-Stopper ürünler mükemmel bir çözüm olacaktır.
Sıra montumuzu seçmeye geldi.
iyi bir kışlık mont, dışarıdaki soğuğu sürücüye hissettirmemeli, içerideki ısıyı içeride tutmalı, havayı(rüzgarı değil) ise içten dışa ve dıştan içe geçirmeli fakat su geçirmemelidir. Nefes alabilirlik ve su geçirmezlik özelliklerinin birarada bulunduğu kıyafetlerde özel materyaller kullanılmaktadır. Bunların en çok bilineni şüphesiz Gore-Tex'tir. Bu tip materyallerin kullanıldığı ürünler hakkında yanlış bilinen birkaç noktanın altını çizmemiz gerekiyor.
Suya dayanıklılık veya su geçirmezlik ne demektir?
-          Su geçirmezlik % ile ifade edilen veya süreye bağlı değildir. Bir ürün ya suyu geçirmezdir, ya da suyu geçirir.
-          Membran kullanılan malzemeler su geçirmezdir. Yazlık ürünlerde membran yoktur ve su geçirirler. Bunun için de fiyatları çok daha düşük seviyededir.
Su geçirmez membranlar sürtünmeye dayanıklı mıdır?
-          Bu materyaller, zar kadar ince olup sürtünmeye dayanıklı değildir. Montun dış kısmından Gore-Tex veya Sheltex materyalini göremeyiz. Bunun için montun iç kısmına dikilmiş olan etiketi kontrol edebilirsiniz. Bazı modellerde montun iç dikiş yerlerinden bu materyalleri görmek mümkündür. Su geçirmez, nefes alabilen membranlar, genelde montun dış yüzeyinin iç kısmı ile bütünleşik şekilde üretilir. Dış kısım sürtünmeye dayanıklı iken, iç kısmı su geçirmez-nefes alan membran ile kaplanmıştır. İç kısımda ise astar ile örtülmüştür.
Goretex materyali, Dupond şirketinin geliştirdiği bir materyal(membran) olup, her marka kıyafet üreticisi tarafından kullanılamamaktadır. Dupond şirketi, geliştirdiği yüksek teknoloji ürünü materyalden yapılan ürünlerin su geçirmezlik garantisini -doğru kullanılması ve doğru bir şekilde yıkanması durumunda- sağlamaktadır. Gore-Tex materyalden bir ürün yapmak isteyen şirket, ilk önce şirket olarak bu yetkiyi almalıdır. Yani Gote-Tex materyalini kullanarak üretim yapma sertifikası almalıdır. Bunun ardından ürünün(mont, pantalon, eldiven, bot) modelinin de ayrıca uygunluğunun onayını almalıdır. Bunun ardından üretimi yapacak şirkete, malzeme ve etiket verilmektedir ve ürün belirli fabrikalarda üretilir. Üretilen her Gore-Tex ceketin iç kısmında Gore-Tex etiket olmak zorundadır. Bunun ardından gelen üretim aşamasında ise, üretimi yapan fabrikanın da Dupond tarafından Gore-Tex üretimini yapma onayını ve Dupond'un sağladığı özel makineleri alması gerekmektedir. Gore-Tex bir kıyafetin diğerlerine göre neden daha pahalı olduğu anlaşılmıştır. Bu maliyetlerin altında su geçirmez ve nefes alabilir materyal üretimi konusunda büyük şirketler kendi materyallerini geliştirmeye başlamışlardır. Hein Gericke'nin Sheltex'i bunlardan biridir. Sheltex, Gore-Tex'e göre %3 daha az nefes alabilirlik özelliğine karşın, fiyat olarak çok daha ekonomiktir. Gore-Tex bir ceket fiyatı 230- 500avrocivarında iken, giriş seviyesindeki Sheltex bir ceket 100Avro civarında olup, özelliğine bağlı olarak artabilmektedir. Aynı şartlar, Pantalon, Bot ve Eldiven için de geçerlidir.
Dikkat edilecek bir diğer konu ise, alınan su geçirmez montunuzun ceplerinin su geçirmezliğidir. Su geçirmez montların ceplerinin su geçirmezliği veya hangi ceplerinin su geçirmez olduğu tamamen modele bağlı olarak değişir ve fiyatı etkileyen bir özelliktir.
Gore-Tex ve Sheltex gibi materyale sahip bir ürünü uzun süre kullanmak için iyi bakmak gerekmektedir. Su geçirmez bir kıyafeti yıkama talimatına uygun yıkamadığınızda ürünün su geçirmezlik özelliğinin bozulması nadiren de olsa görülen bir sorundur. Hein Gericke Türkiye olarak sattığımız her membranlı üründe Türkçe yıkama talimatını müşterilerimize veriyoruz. Su geçirmez kıyafetler, dikiş yerlerinden ve bağlantı yerlerinden su almaması için iç kısımlarından özel bantlama makineleri ile kapatılmıştır. Bu, yağmurlukların iç kısımlarında görülen bantlamaya benzer. Eğer kıyafetinizi kimyasal deterjan ile yıkarsanız, bu bantlamalar çözülecek ve açılma yapacaktır. Bu sebeple, biyolojik deterjanlar ile yıkama yapmalısınız. Bu tip deterjanlar 7-15avro aralığında bir fiyata sahip olup, defalarca yıkamanıza yetecektir.  Genellikle yıkama sıcaklığı, en fazla 30 derecedir. Daha yüksek sıcaklıklarda bantlama yerleri zarar görmektedir. Ayrıca sıkma gibi işlemler yapılmamalıdır. Çamaşır makinelerinde bulunan sentetik yıkama(perdelerin yıkandığı) programda, kurulama yapılmadan yıkanmalıdır. Islak halde çıkan kıyafetinizi asarak oda sıcaklığında kurutmalısınız. Kurutucu veya devirli sıkma programları ceketlere zarar vermektedir.
Yeni aldığınız bir su geçirmez ürünün üzerinde su kaydırıcı kimyasallar bulunmaktadır. Bu malzemenin özelliği, suyun montun dış kısmı tarafından tutulmasını engellemektir. Yeni aldığınız su geçirmez kıyafetinizin üzerine bir bardak su dökerek, dış materyalin üzerinden suyun kaydığını görebilirsiniz. Montunuzun üst kısmındaki su kaydırıcı tabaka zaman içinde azalır. Ayrıca montunuzun dış materyaliI(sürtünmeye dayanıklı kısım) zaman içerisinde gözle görülmeyen tüylenmeler yapar. Bu iki etken sonucu su geçirmeyen montunuzun dış kısmı suyu "tutmaya" başlar. Ürün su geçirmezliğini sürdürür, fakat dış kısmı çok kolay ıslanır hale gelmiştir. Bunu geri kazanmak için yıkama sonrasında veya dış kısmın ıslandığını gördüğünüzde su kaydırıcı sprey ile montunuzun su kaydırıcı özelliğini geri getirmeniz çok önemlidir. Dış materyali tamamen ıslanan bir kıyafet, içteki su geçirmez materyalinin olmasına ve su geçirmemesine rağmen, nefes alabilirlik özelliğini kaybeder. Kıyafetinizin üzerindeki su tabakası vücudunuzun nemini dışarı atmanızı engelleyecektir. Bunun sonucu oluşan terleme, montun su geçirdiği hissini yaratır. Membranlı montlardaki "su geçiriyor" şikayetlerinin temelindeki sorun budur.
Botların bakımında ise durum biraz daha farklıdır. Botlar, uzun süre kullanımın ardından membran gözeneklerinin tıkanması sonucu nefes almaz duruma gelip ayaklarda terleme yaptırabilir. Botlar, iç kısmına koyulacak az miktardaki biyolojik deterjanın su ile karıştırılmasının ardından, üst kısmının el ile kapatılarak birkaç kez çalkalanması ile temizlenir. Durulamanın ardından oda sıcaklığında ters bırakılarak kurutululur.
Yağmurluk, yağışlarda pahalı kıyafetlerinizin çamurlanmasını ve kirlenmesini engelleyecektir ama diğer taraftan da vücudunuzun nefes almasını engelleyecektir. Uzun yolculuklarda yağmurluk giyimi sauna etkisi yaparak aşırı terlemeye sebep olmaktadır. Bu terleme içe giydiğiniz termal içlik, WindStopper ve Montunuzun bütün nefes alma özelliklerini devre dışı bırakmaktadır. Fakat kısa mesafeli yolculuklarda yağmurluk çok işlevsel bir üründür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder