15 Kasım 2013 Cuma

Motosiklet ile kamp yapmak

Motosiklet ile kampa gitmek


Motosikletiniz ile kampa giderken bagaj hacminiz sınırlı olduğu için, ilk kural, mümkün olan en az ve en gerekli eşyayı almaktır. Topcase'den hariç olarak alacağınız ekstra çantalar (depo üstü ve yan çantalar) ile taşıma hacminizi 3-4 kat arttırabilirsiniz.


Özellikle uzun ve zorlu bir yolculuğa çıkıyorsanız motosikletinizin tüm periyodik bakımlarını bir kaç gün önceden yaptırınız. Böylece bir arıza veya servisten kaynaklı bir hata çıkacaksa bile yolculuktan önce farkedebilirsiniz. 

Özellikle akü, buji, zincir, dişli, gaz-debriyaj-fren teli, hidrolik, motor yağı, lastik konularında sorununuz olmadığından emin olun. Motosikletinizin lastiği için bir lastik şişirme spreyi ve ufak tamirler için bir alet setini yanınızda bulundurmanızda fayda var. Eğer iç lastikli bir lastiğiniz varsa yanınıza ön ve arka için mutlaka yedek iç lastikler alınız.

Varacağınız nokta, haritada görünenden çok daha uzak olabilir. Bu sebeple otoyoldan çıkıp araziye girmeden önce benzin deponuzun tamamen dolu olduğundan emin olmanız çok önemlidir.

En az iki motorla çıkılan yolculuklar her zaman daha güvenlidir, çünkü bir motorda sorun çıkarsa diğeri onu çekebilir ya da yardım çağırmaya gidebilir.

Masum görünen bir çamur ya da su birikintisi, motorunuzun saplanmasına sebep olacak kadar derin olabilir. Motorunuza ve arazi tecrübenize uygun kamp alanı seçmeniz önemlidir. Yoksa bütün bir haftasonunu motorunuzu çamurdan kurtaracak bir traktör ya da iş makinesi arayarak geçirebilirsiniz:)


Kamp için tavsiye edilen minimum donanım; çadır, çadır tamir kiti, uyku tulumu, mat, sırt çantası, fener ve pil, çok fonksiyonlu bir çakı, yeterli yiyecek ve su, termos, çatal, bıçak, kaşık, tabak, bardak, tava, ocak gibi mutfak malzemeleri, ip, iğne iplik, ilk yardım seti, harita, pusula, düdük, çakmak ve kibrit, yedek giysi ve çamaşırlar, temizlik ürünleri gibi malzemelerdir. GPS'niz varsa bu herşeyi kolaylaştırır. Ama siz yine de bir harita bulundurun:) Cep telefonlarınızın şarjının tam olması kötü senaryolarda işinize yarayacaktır. Çakmaklıktan ya da güneş enerjisiyle telefon şarj eden cihazlardan edinebilirsiniz.

Issız bir yere gidiyorsanız mutlaka gittiğiniz yeri ve dönüş tarihini yakınlarınıza tam olarak belirtmelisiniz. 

Çadır Kurarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:
Çadırı, çantadan, çadır kuracağınız yeri düzenledikten sonra çıkarın. 
Çadırı torbasından çıkarırken de kazık ve direk torbalarına, çadıra, tenteye ve varsa tünele sahip olun. Rüzgar malzemeleri uçurabilir yada yoğun kar yağışı üzerini örtebilir.
Çadırı çıkarttıktan sonra çantanızı kapatın.
Çadırı kurar kurmaz tentesini geçirmeden yada gerdirme işlemine başlamadan önce, rüzgarın sürüklememesi için, içine üzeri temizlenmiş bir kaç ağır çan-ta atın.
Eğer çadırımız nemli ise tenteyi çok gerdirmeyin. Nemliyken tamamen gerdirilmiş bir tente kuruyunca yırtılabilir.



Çadırı kurma işlemi bittikten sonra önce matları serin daha sonra çantaları boşaltın.
Kazma, baton gibi aletleri, karın gömmeyeceği biçimde belli bir yere koyun. Eğer yere saplayacaksanız bunların yıldırım tehlikesi oluşturacak bir yükselti meydana getirmemesine dikkat edin.
Ayakkabılarınızı dışarıda bırakacaksanız, bir torba içine koyun. Eğer içeriye alacaksanız, üzerindeki kar, çamur, su vs.yi temizleyin.
Tulumlarınızı yatana kadar açmayın.
Çadırın kapı kısmını sürekli boş bırakın. Böylece herhangi bir tehlike anında kendinizi dışarıya atmanız kolaylaşacaktır.
Çadır dar ve paylaşılan bir ortamdır. Birbirinizi rahatsız edecek hareketlerden kaçının.
Yiyecekleri ve yemek malzemelerini bir arada belli bir yerde tutun.
Çadır içinde yemek yiyeceğiniz zaman ortaya geçirimsiz bir örtü serin ve kolay erişebileceğiniz bir yerde bolca kağıt havlu yada tuvalet kağıdı bulundurun.
Giyeceklerinizi çadırın yan taraflarına koyarsanız ıslanırlar. Mümkün olduğu kadar naylon torbalar içinde muhafaza edin.



Kamp Yerini Seçmek
1)Hava Durumu Açısından:
Çadırınız rüzgar almamalıdır. Eğer çadır kurduğunuz bölge çok rüzgarlı ise çadırı en az rüzgar alan yere kurmaya çalışın. Karlı bölgelerde çadırın etrafına öreceğiniz bir kar duvarı rüzgarı büyük ölçüde kesecektir.
Hava kapalı ve yağmur yağacak gibi ise çadırı bir tümsek üzerine kurun. 
Böylece, yoğun bir yağış sonucu oluşacak yağmur suları, çadırın altından değil yanlarından geçecektir. 
Çadırınızın arkasını rüzgara yada rüzgar esebilecek yöne verin. Rüzgarın etkisiyle tente ile çadır arasından girebilecek suyu engellemek için, tentenin altına taş yerleştirebilirsiniz.

2)Yüzey ve Yer Açısından:
Çadırı mümkün olduğu kadar düz bir zemin üzerine kurun. Eğer arazi eğimli ise, çadırı, yatanların başı yukarıda kalacak şekilde kurun. Eğer yatanların başı aşağıda kalırsa çok rahatsız bir yatış pozisyonu olacaktır. Eğime yan olarak kurulan bir çadırda ise, yüksekte yatanlar devamlı aşağıda yatanların üzerine doğru kayacak ve rahatsız edecektir.
Eğer çadırı karlı bir bölgede kuruyorsanız, karı iyice ezerek nispeten sert bir zemin oluşturmaya çalışın.
Bölge taşlık ise, çadırın kurulacağı zemindeki bütün taşları ayıklayın. 
Eğer ucu dışarıda kalmış ve çıkaramadığınız taşlar veya sivri kökler varsa, çadırı kurmadan önce bunların üzerine giysi, ip yada benzeri şeyler koyarak çadırın tabanının yırtılmasını ve yatarken size rahatsızlık vermesini önleyin.
Çadır kuracağınız yerin sel basması, yıldırım, taş düşmesi ve çığ gibi tehlikelerden uzak bir yer olmasına dikkat edin.
A) Çığdan korunmak için:
Yamaç diplerine ve ortalarına,
Kar balkonlarının üstlerine ve ortalarına,
Derin vadilere, kamp kurmayınız.
B) Yıldırımdan korunmak için:
Islak kayaların ve ağaçların altına,
Kaya yapısını bilmediğiniz mağaralara,
Yüklü bulutların olduğu yerlerde, tepelere, kamp kurmayınız.
C) Kaya düşmelerinden korunmak için:
Kayalıkların taş düşmesine elverişli olup olmadığını renginden anlayabilirsiniz. Eğer kayalığın veya aşağıya düşmüş taşların rengi açık sarı ve açık kahverenginin tonları arasında değişiyorsa buralar taş düşmesine uygun yerlerdir. Kesinlikle yakınlarına kamp kurmayın.
D) Sel baskınlarından korunmak için:
Su yanlarına kamp kurarken arazin yapısını inceleyin. Bir vadi tabanındaki dere o an için cılız akıyorsa bile eğer taban kumluysa, bu, o derenin sık sık göründüğünden çok daha geniş aktığına işarettir. Ayrıca vadi tabanında parçalanmış, yerinden sökülmüş ağaç gövdeleri varsa, bu durum o bölgede çok şiddetli sellerin olduğunu göstermektedir.
Vadi tabanlarında kamp kurmanız gerekiyorsa, su kesiminin mümkün olduğu kadar üzerinde ve normal toprak zemine sahip bir yer arayın. Vadi tabanındaki derenin su toplama havzası sizden çok uzak olabilir. Böyle durumlarda kamp yerinden çok uzakta yağan bir mevzi sağnak yağış bile ani ve şiddetli sel baskınlarına yol açabilir.

Çadırın Bakımı Ve Temizlenmesi:
Çadırların kumaşı sentetik malzemelerden yapıldığı için ultraviyole ışınlarından korumalıyız. Bu yüzden uzun süre güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Kamp kurmak için mümkün olduğu kadar gölge yerler tercih edilmeli ve üzerine bir şeyler atılarak çadır güneşten korunmalıdır. 
Ayrıca yüksek sıcaklık da çadır kumaşı için zararlıdır.
Çadırı temizlemek için yumuşak bir sabun ve suyla yıkamak yeterlidir, Üzerindeki lekeleri bir fırça veya süngerle çıkartılmalı. Yıkadıktan sonra havadar bir yerde tam olarak kurutulmalı ve direklerin metal kısımları silikon lubricant'la yağlanmalı ancak ondan sonra kaldırılmalıdır. 
Yıkanmasa bile çadır her kullanımdan sonra havadar bir yerde iyice kurutulup öyle saklanmalıdır.
Çok soğuk havalarda çadırın direklerinin birbirine değen metal kısımları donup yapışabilir ve ısıtılmadan ayrılamaz. Bunu önlemek için direklerin metal kısımları kullanımdan önce silikon lubricant'la yağlanmalıdır. Bu yağlama işlemi fermuarlar için de gereklidir. Eğer fermuarlar yağlanmazsa soğukta içine giren kar donarak fermuarı çalışmaz hale getirir. Bu şekilde donmuş fermuarlar ya eğip bükme hareketleriyle buzları kırılarak yada çakmakla hafifçe ısıtılarak açılabilir.
Fermuar çekilirken araya kumaş girmesi fermuarı çalışamaz hale getirir ve çadırın kumaşına da zarar verir. Bunu önlemek için fermuar açılıp kapanırken bir parmak fermuarın önünden götürülür.

Çadırı Tamir Etmek Ve Yedek Malzemeler:
Yırtılma durumunda barınmak çok güç olacağı için özel plaster şeklindeki çadır yapıştırıcıları bulundurulmalıdır. Eğer bu tip bantlardan bulunamazsa geniş ambalaj bantları kullanılabilir. Ayrıca iğne ve iplik de bulundurulmalıdır. Yedek olarak alınacak ipler rüzgardan dolayı çadırın iplerinin kopması durumunda çok işe yarayacaktır. 

Malzemenin Çadırın İçine Almak:
Karlı kamplarda ve Özellikle kış tırmanışlarında çantalar, içindeki malzeme çadırda kullanılacağı ve sık sık dışarıya çıkılamayacağı için içeriye alınmalıdır. Mümkünse buz kazmaları ve değnekler dışında hiçbir malzeme dışarıda bırakılmamalıdır.
Mat ve uyku tulumları serildikten sonra su hazırlanırken bunların üstü panço veya bir naylonla örtülürse suyun devrilmesi durumunda ıslanmaları önlenmiş olur.

Tehlikede Nasıl Yatılmalı:
Rüzgar ve şiddetli tipi olduğunda çadır yıkılabilir veya yırtılabilir. 
Olay gece meydana gelirse ölüm tehlikesi artar. Tedbir olarak çanta hazır edilir, mat ve uyku tulumu, varsa, bivak torbasına sokulur ve dağcı, kramponlar hariç tamamen giyinmiş ve botları ayağında olmak üzere uyku tutumuna girer. Aksi takdirde tehlike anında ve karanlıkta giyim eşyası bulunamaz. Çadır yırtıldığında kurtuluş için tek çare bivak yaparak geceyi geçirmektir. Çünkü karanlık veya tipiden pusulayı kullanmak bile mümkün olmayabilir.

Çadırın İçinde Ocak Yakma:
Kış çıkışlarında olduğu gibi hava çok soğuk ve rüzgarlı olmadıkça çadır içinde kesinlikle ocak kullanılmaz. White Gas'la çalışan ocaklarda bu konuya özellikle dikkat edilmelidir. Yakıt ve yağ buharları, etrafa sıçrayan yakıt ve ocağın parlamaları yangına yol açabilir. Çadırın içindeki oksijenin azalması özellikle ocak yakıldığında tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Ayrıca çadırın içinde pişirilen yemekten buharlaşan su duvarlarda yoğunlaşarak çadırın içinin ıslanmasına sebep olur.

Kamp Kurma Ve Toplama Zamanı:
Kamp, geç saatlere kalmadan, soğuk çıkmadan, yağmur, kar veya rüzgar başlamadan önce kurulmalıdır.
Kış tırmanışlarında bu konuda daha dikkatli olmak gerekmektedir. Kışın hava açık ve güneşli olsa bile kampın kuruluşunun, soğuk erken çıkacağı için saat 4'den daha geçe bırakılmaması gerekir. 
Diğer taraftan güneşin tepenin arkasına geçmesi ile gölge düşen tarafta hava hızla soğur. Özellikle yükseklerde havanın yoğunluğu çok düşük olduğu için gölge düşer düşmez hava çok süratle ve fazlasıyla soğur. Bunları hesaba katarak kampın erkenden kurulmasında fayda vardır. 

Kampın toplanmasına yazın ve erkenden başlanır. Kış şartlarında ve çok yükseklerde ise hava çok soğuk olacağından güneşin doğması ve havanın ısınması beklenmelidir. Bazı durumlarda saat 9'a kadar beklenmesi gerekebilir.
Bütün bu sebeplerden dolayı kış tırmanışlarında kampların arasındaki kısa mesafe olmalı ve yürüyüş süresi kısa tutulmalıdır.

Kamp Malzemelerimiz için tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder