15 Kasım 2013 Cuma

Kış şartlarında motosiklet kullanmak

Kışın motosiklet kullanırken, su geçirmez çizme, eldiven, full-face kask ve mümkünse tam bir su geçirmez tulum tavsiye ederiz. Kılığınızın şıklığı tamamen ikinci planda olmak üzere mümkün oldu
ğunca tek ve canlı bir renk, bol reflektörlü olmalı. Unutmayın, görünürlük, kötü havada neredeyse tamamen yok olur. 

Kıyafetiniz mümkün olduğunca ince ve aynı zamanda sıcak tutucu olmalı. Yani, soğuktan korunacağım diye dolma gibi giyinirseniz hareket edemez hale gelirsiniz. Gore-Tex, Thinsulate vb. gibi modern malzemeler kullanmak her zaman en iyisi. En üste suyu, altına rüzgarı geçirmeyen (her ikisini bir arada yapan kumaşlar var, ve tercih edilmeli) bir dış kıyafet, onun altına yünlü, altına-vücuda temas eden tabakaya, pamuklu giymelisiniz. 

Bu tabakalar nefes alabilir olmalı ki ter içinde kalmayasınız. 

Soğukta motor kullanmanın en problemli tarafı, şehir içinde dur-kalk trafikte kan ter içinde kalıp sonra uzun yola çıkıp buz kesilmektir. Ter içinde kalmak, bir motorcu için, en kaçınılması gereken şeydir.

Elbisenizin kol ağzı, boyun çevresi, (iki parça elbise giyiyorsanız) bel, paçalar iyice kapali olmali ki vücut sıcaklığınızla ısınan hava dışarı kolayca kaçmasın. 

İmkanınız varsa elektrikli yelek-çorap-eldiven vb. ekipman bulun, kullanın. 

Bunlar sizin tabaka tabaka giyinmeniz gerekmeden sıcak kalmanızı sağlar. Unutmayın, göğüs ve sırtı sıcak tutmak çok önemlidir. 

Vücudumuzdaki kanın büyük kısmı bu bölgede dolaşmaktadır, yani sıcak tutarsaniz kollar, bacaklar ve başınız da bundan yararlanır. 

Ayrıca iç organlarınızdaki sıcaklığın düşmesi kesinlikle hastalanmanıza yol açar. Yani elektrikli bir yelek tam bir cankurtarandır. 

Ayaklar icin su geçirmeyen çizme olmazsa olmaz önemdedir. Sonra iyi bir çorap gelir. Eldiven de kontrolleri hissetmeyecek kadar kalin olmamalı, su geçirmemeli, ve sıcak tutmalıdır. "Yen" leri ceket kollarini icine alacak kadar uzun olmali ki ceket kolundan iceri su-soguk girmesin. El ısıtıcı elcikler ise gerçekten büyük konfordur.

Bir "balaklava" edinin, tercihen polar-fleece olsun, ince-kask konforunu bozmayan birsey yani. Kaskın buğulanmamasi icin gerekli önlemleri alin. Kask hava kanallarini iyi tanıyın, fonksiyonlarini tam çözün. Örneğin yağışta tepe hava girişi hemen kapatılır, yoksa oradan içeri su girer, ve kaskın içi iki kilo su emene kadar farkina varmayabilirsiniz.

Motorda daima yedek bir t-shirt, eldiven ve çorap bulundurun. Islak-terli yakalanmayin soguga. Bandana, boynunuza sarin. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder