15 Kasım 2013 Cuma

Kasklar hakkında tüm cevaplar

motorsiklet kaskıMotosiklet kaskı nasıl olmalıdır?


En güvenli motosiklet kaskları full face yani kapalı kasklardır. Kapalı kasklar, tüm kafatasınız ile yüzünüzü darbelerden ve yolculuk esnasında yabancı cisimlerden korur. Alacağınız kapalı kaskın mutlaka ECE ya da DOT gibi uluslararası standartları karşıladığından emin olunuz.

Kaskınızın bedeni kafanıza tam uymalıdır. Kafanıza büyük gelen bir kask kaza anında sizi koruyamaz.

Kompozit bir malzemeden yapılmış olması çoğu zaman kaskın dış kabuğunu daha güvenilir kılar. Ayrıca kaskın bilinen bir markaya ait olması, daha sonra kaskınız için yedek parça ve aksesuar bulmanızı kolaylaştırır.

Kaskın ağırlığı, aerodinamik yapısı, ses izolasyonu gibi diğer etkenler de kaskın kalitesini belirler. Çene kayışının kalitesi de çok önemlidir.

Kaskın havalandırma kanallarının yeterli ve çalışır olması yazın terlemenizi engeller. Yanak pedlerinin çıkabilir ve yıkanabilir olması da bir avantajdır.

Bazı araştırmalarda, açık renkli kaskların, motosiklet sürücüsünü %24'e varan oranlarda daha fazla görünür kıldığı ortaya çıkmıştır.


Kask Beden Ölçüleri


Kask bedenini, başınızın çevresini kaşınızın yaklaşık 1 cm üzerinden ölçerek bulabilirsiniz. 

Kask ilk taktığınızda başınıza tam oturmalıdır. İçteki astarın zamanla %5 ila %10 oranında esneme yapacağı da göz önünde bulundurulmalıdır.
Başa tam oturmayan kask, kaza esnasında başınızı koruyamaz.

Kafa Çevresi (cm)
Beden
49-50
XXXS
51-52
XXS
53-54
XS
55-56
S
57-58
M
59-60
L
61-62
XL
63-64
XXL


Kask neden takılır?

İnsan kafatası, saatte 25 km gibi düşük hızlarda bile yapılan kazalarda ciddi zarar görebilir, hatta kalıcı beyin hasarları oluşabilir. Kask kullanmak sizi bu ciddi yaralanmalardan %70'e varan oranlarda korur.


Kask alırken nelere dikkat etmeliyim?

Alacağınız kaskın güvenlik sertifikalı ve bilinen bir markaya ait olması önemlidir. Kaskın yapıldığı materyal, ağırlığı, aerodinamik yapısı, ses izolasyonu, çene bağlantı sisteminin türü gibi önemli başlıklara da dikat edilmelidir.


Kask çeşitleri nelerdir?

Kasklar, aşağıdaki 5 farklı modelde üretilmektedirler;
-Açık Kasklar
-Yarım Kasklar
-Kapalı Kasklar
-Çene Açılır Kasklar
-Modüler/Crossover Kasklar

Kask güvenlik standartları nelerdir?

Kasklarda en çok kullanılan iki güvenlik standartı ECE ve DOT'tur. ECE Avrupa standartıdır. DOT ise Amerika standartıdır. İkisi de tüm dünyada kabul gören yüksek güvenlik standartlarıdır. 

Hangi model kasklar tavsiye edilir, en güvenli kasklar hangileridir?

Kapalı kasklar en güvenli kask modeli olarak tavsiye edilir.

2. el kask alınır mı?

Kask, kişinin kafa ölçüsüne uygun olmalıdır. Ayrıca kullanılmış bir kaskın daha önce nasıl kullanıldığını, darbe alıp almadığını bilemezsiniz. Bu sebeple ikinci el kask almak kesinlikle tavsiye edilmez.

Kask nasıl giyilir?

Kaskın içi size bakacak şekilde, iki tarafındaki kayışlarından tutunuz. Sonrasında kafanızın üstüne getirdiğinizde kayışlardan tutarak dışa ve aşağıya doğru çekerek giyiniz. Bu şekilde kulaklarınızın katlanarak sizi rahatsız etmesini engellemiş olursunuz. Başınıza geçirdikten sonra mutlaka çene bağlantı klipsini kapatınız. Çene klipsi kilitlenmemiş bir kask, kaza esnasında ilk darbede başınızdan çıkacaktır.

Kask yere düşerse ne olur?

Kaskın yere düşmesi durumunda yüzeyinde gözle görülmeyen mikro çatlaklar oluşabilir. Bu durumda bir kaza anında kaskınız sizi koruyamayabilir.

Kask vizörü nasıl temizlenir? Kaskın içi nasıl temizlenir?

Kaskınızın vizörünü bu işlem için yapılmış özel solusyonlar ile kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Yine kaskınızın iç kısmını da, özel kask temizleme köpükleri kullanarak temizlemeniz mümkündür.

Kask boyanır mı? Kaska Sticker yapıştırılır mı?

Kaskların üzeri genellikle özel bir vernik ile kaplanır. Bu vernik, güneş ışınları gibi yıpratıcı etkileri en aza indirir. Kaskın üzerine yapıştırılan sticker ve kaska uygulanan boyalar kaskın kaplamasına ve dolayısıyla yapısına zarar verebilir.

Kask güvenlik testleri var mıdır?

Sharp, Snell gibi dünyaca kabul görmüş kask güvenlik testleri vardır. Bu testlerde, kaskların farklı hız ve açılarla aldıkları darbeleri absorbe etme yetenekleri test edilir. 

Kask camının buğulanmasını nasıl engelleyebilirim?

Buğu önleyici Pinlock gibi camlar ile kaskınızın camının buğu yapmasını kesin olarak engelleyebilirsiniz.
Pinlock kask buğu camı için tıklayınız

Kask maskesi ne işe yarar?

kaskınızın içine giyeceğiniz bir maske yazın terinizi emerek kaskınızın temiz kalmasını sağlar. Kışlık neopren yada termal kask maskeleri ise kışın boynunuzu ve yüzünüzü sıcak tutar.
Kask maskeleri için tıklayınız

Kaskım takılıyken artçımla yada diğer bir motordaki arkadaşımla nasıl konuşabilirim?

Kask içi interkom sistemleri ile artçınızla yada diğer motordaki arkadaşlarınızla konuşabilirsiniz. Ayrıca kask içi bluetooth kulaklık ve mikrofon sistemleri ile müzik dinleyebilir, telefonlarınıza cevap verebilirsiniz.
Kask interkom sistemleri için tıklayınız

Kask gözlüğü (goggle) gerekli midir?

Kaskınızın vizörlü olması önerilir. Eğer vizörsüz, yarım veya açık kask kullanıyorsanız mutlaka bir kask gözlüğü (goggle) kullanmanız tavsiye edilir. Kask gözlüğü, sürüş esnasında gözlerinizi yabancı cisimlerden koruyacaktır. Kask için üretilmemiş normal bir gözlük, sürüş esnasında gözünüzden çıkabilir veya kaza esnasında gözünüze zarar verebilir.
Kask gözlükleri için tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder