15 Kasım 2013 Cuma

Motosiklet aksesuarları satın alma rehberi

Motosiklet aksesuarları satın alma rehberi


Motosiklete binmek gerçek bir zevktir; doğru ekipmanlar, giysiler ve aksesuarlar kullanarak motosiklete binmek ise size güvenli ve keyifli sürüş sağlayarak, bu zevki hayat tarzınız yapar. Touring, Commuter ya da Racing, hangi motorun tutkunu olursanız olun; sizin için hazırladığımız bu motosiklet giyim ve aksesuar satın alma kılavuzunda, motorunuz ve sizin için en doğru seçimleri değerlendirme olanağı bulacaksınız.


Motosiklet Eldivenleri:
Koruma:  Motosiklet eldivenleri, ellerinizi soğuktan korumak gibi görevler üstlense de, asıl görevi düşme durumunda ellerinizi korumaktır. Bir insan yere düşerken, doğal olarak düşme hızını kesmek için öne doğru ellerini açarak düşer. Böyle bir durumda, eldivensiz bir motosiklet sürücüsünün ellerinin derisi büyük oranda soyulacak ve yüksek miktarda kan kaybı oluşacaktır. Bunu önleyecek eldivenleri iki türde inceleyebiliriz: Deri eldivenler ve tekstil eldivenler. Her iki türde de parmaklı ve parmaksız modeller mevcuttur. Tam güvenliğiniz için her zaman parmaklı olanları kullanmanızı öneriririz. Ayrıca dikkat etmeniz gereken başka bir nokta da, bir motosiklet eldiveninin gaz ve fren kontrolünüzde maksimum performans için size his kaybı yaşatmaması olmalıdır.


Deri: Deri eldivenler motosiklet icat edildiğinden beri kullanılmaktadır. Bugünün motosiklet eldivenleri ise genellikle dana derisinden yapılmakta ve birçok değişik kalınlıkta üretilebilmektedir.  İyi bir deri eldiven satın almak istiyorsanız, iki şeye dikkat etmelisiniz: Derinin kalınlığı ve dikişlerin sağlamlığı. Deri motosiklet eldivenleri, tekstil olanlara göre daha pahalıdır ancak kullanım ömürleri daha uzundur. Ayrıca yırtılma ya da eskime durumunda, tamir edilebilme olanağı daha fazladır. Deri motosiklet eldivenleri, sizi rüzgardan çok iyi korurken, yağmurdan aynı şekilde koruyamazlar ve ıslandıklarında çekebilirler. Aşınmaya karşı dayanıklıdırlar ancak tekstil eldivenlere göre daha çabuk delinirler. Ayrıca yazın güneşten ısınırlar ve elleri terletirler.


Tekstil: Zamanımızın tekstil eldivenleri genellikle Kevlar ve balistik naylon gibi son teknoloji ürünü özel materyallerden yapılmaktadır. Yeni teknolojiler üretildikçe, tekstil motosiklet eldivenleri de motosiklet sürücüleri için daha güvenli ve rahat kullanım sağlayarak gelişmeye devam etmektedir. Bu eldivenler genellikle su geçirmezdir ve yağmurda motosiklet kullananlar için en iyi seçimdir. Aşınmaya ve delinmeye karşı dayanıklı olan bu eldivenler, ıslandıklarında çekmezler. Birçok tekstil eldiven nefes alabilen materyalden yapılmakta ve bu özellikleriyle hem yazın hem de kışın kullanılabilmektedir. Şunu unutmayın ki, gerçekten iyi bir tekstil eldiven, deri bir eldivenden daha pahalıdır.


Motosiklet Botları:
Güvenlik: Motosiklet botları güvenlik açısından kaval kemiği ve bilekleri koruyacak şekilde uzun ve deri olmalıdır. Ayağınızı pedala daha rahat yerleştirmeniz ve gaz kontrolünü rahatça idare edebilmeniz için çok az topuk çıkıntısı olması idealdir. Ayrıca ekstra parmak ve topuk koruması olanlardan da tercih edebilirsiniz. Yan taraflarında görünürlüğünüzü arttırıcı reflektif materyal olması güvenliğinizi arttırır, bu özelliği siz de bota sonradan ekleyebilirsiniz.
Motosiklet botlarında dikkat etmeniz gereken bir başka nokta, nasıl kapandığıdır. Bağcıklı botlar ile rahat ediyor olabilirsiniz, ancak bu botlar bağcıkların takılabilme ihtimali ile tehlike yaratacağından, motosiklet kullanımında önerilmez. Özellikle kışın birkaç kat giyinme ihtimalinize karşı, botlarınızın cırt bantlı olması fermuarlı olmasından daha kullanışlı olabilir, bu sayede paça genişliğine göre cırt bantı ayarlamak mümkün olur.


Motosiklet Pantolonları
Deri Motosiklet Pantolonları: Deri pantolonlar pahalı olmalarına karşın, hem sürtünmeye karşı dayanıklı olmaları, hem de sizi sürüş esnasında sıçrayabilecek küçük taşlar ve böceklerden korumaları açısından bir hayli kullanışlıdır. Ayrıca deri montunuzla son derece şık bir görüntü oluştururlar. Bunlara karşın, deri pantolonların dezavantajları, su geçirmezlik özelliklerinin olmayışı, ıslandıklarında çekmeleri ve hava alma özelliğinin çok az olmasıdır.

Tekstil Motosiklet Pantolonları: Tekstil teknolojisindeki son gelişmelerle, tekstil motosiklet pantolonları her geçen gün daha popüler hale gelmektedir. Birçok motosiklet pantolonu günlük pantolonunuzun üzerine giyebileceğiniz şekilde tasarlanmaktadır. Çoğunlukla Cordure denilen özel sürtünmeye dayanıklı materyalden üretilen bu pantolonlar, dizlerinde sert korumalara sahip olurlar ve bu sayede ayrıca diz koruma kullanmanıza gerek olmadan sizi korurlar. Ayrıca kalçalarında da koruma olması iyi olabilir, bu korumayı sonradan pantolona yerleştirmek de mümkün olabilir.
Aynı pantolonun yazın ve kışın kullanımı uygun değildir, çünkü yazın hava alabilen özel kumaştan üretilmiş ve ekstra hava kanallarına sahip bir pantolon uygun olacakken, kışın Goretex ya da Sheltex gibi su ve rüzgar geçirmez bir materyalden yapılma, sizi soğuktan koruyacak çıkabilen ekstra içliğe sahip bir pantolon daha uygun olacaktır. Bunun yanında paçalarında fermuarlar ya da bantla genişletilen kısımlar olması motosiklet botunuzu rahat giymeniz açısından faydalı olabilir. Ayrıca yine yan taraflarında reflektif şeritler olması avantajınızadır. Yazın kullanım için Kevlar denilen özel malzeme ile donanmış jean pantolonları da tercih edebilirsiniz..
 
Motosiklet Yağmurluğu
Malzeme: Üç tür su geçirmez tekstil malzemesi vardır: Polivinil (PVC), kaplama kumaşlar ya da lamine kumaşlar. PVC su geçirmezdir ancak nefes alma özelliği yoktur ve dolayısıyla terlemenizi önlemek için hava kanallarına ihtiyaç duyarlar. Kaplama ve lamine kumaşlar ise suyun üzerinden akıp gitmesini sağlayan bir dış katmana sahiptir. Kaplama kumaşlar mikro gözenekli bir malzeme ile kaplanırken, lamine kumaşlar ise mikro gözenekli malzeme ile üretilmiştir. Her ikisi de hem su geçirmez özelliğe sahiptir ve sizi terletmeden vücudunuzun nefes almasını sağlarlar. Bu malzemelerden yapılma motosiklet yağmurlukları PVC’ye göre çok daha pahalıdır ancak doğru kullanıldığında uzun yıllar dayanırlar.

Motosiklet yağmurluğunuz su geçirmez materyalden olabilir ancak kapanma yerlerinden su alıyorsa bu özellik bir işe yaramayacaktır. Yağmurluklar genellikle, yanınızda taşıdığınız ve ıslanmaktan özellikle korumak istediğiniz özel eşyalarınızı da koyabilmeniz için, bol cepli modellerde üretilir.

Kullanım rahatlığınıza göre, tulum şeklinde tek parça ya da alt ve üst olarak iki parça yağmurluk seçebilirsiniz. Eğer kısa mesafelerde yağmurluk kullanıyorsanız ve sık sık giyip çıkarmanız gerekiyorsa, iki parça yağmurluk ile daha rahat edebilirsiniz. Buna karşılık, uzun yolculuklarda tulum giyerek, özellikle rüzgardan daha iyi bir korunma sağlayabilirsiniz.
Yağmurluğunuzda olması gereken başka bir özellik de, alt kısmında egzoz kaynaklı yüksek ısılara dayanacak bir iç katmandır.
Bir motosiklet sürücüsü için, kötü hava şartlarında görünür olmak hayati önem taşır. Yağmurlu ve sisli havalarda diğer araç sürücülerinin sizi görmesi daha da zorlaşacaktır. Dolayısıyla, yağmurluğunuzda reflektif şeritler olması, görünürlüğünüzü arttırarak size güvenli sürüş sağlayacaktır.
 
Motosiklet Brandaları:
Koruma:  Motosikletinize bir örtü edinmek birçok nedenden dolayı  önemlidir. Brandalar motorunuzu sadece yağmurdan, tozdan ya da kuş pisliklerinden korumakla kalmaz, aynı zamanda hırsızlara karşı motorunuzun  güvenliğini  sağlar, motorunuzu daha uzun süre temiz tutar ve selenizin sıcak havada güneşten ısınmasını önler. İnce malzemeden yapılmış motosiklet brandaları, hafifliği sebebiyle günlük kullanım ve gezilere götürmeniz için idealdir. Ayrıca kışın motosiklet kullanmayı seçmeyenlerdenseniz, bu branda ile motosikletinizi örterek uzun süre koruyabilirsiniz.
Bir motosiklet örtüsü seçerken dikkat etmeniz gereken su geçirmezliğidir. Materyalinin su geçirmez olması bir yana, brandaların dikişsiz olanlarını tercih ederek motorunuzu daha da garantiye alabilirsiniz. Ayrıca motorunuzu örtmeden önce soğumasını beklemek yerine daha kısa zamanda brandayı kapamak isterseniz, 200 Derece’ye kadar çıkan ısılara dayanıklı ileri teknoloji olanları tercih etmelisiniz. Buna karşılık uzun süre branda ile kapatacaksanız nefes alabilme özelliği olan bir malzeme daha iyi olacaktır.
Motorunuza tam uyan bedende branda kullanmak da çok önemlidir, çünkü küçük bir branda lastiklerinizi tam kapatmazken, büyük bir branda da rüzgar aldığında bir yelken gibi kabarıp motorunuzun düşmesine sebep olabilir.
 
Motosiklet Çantaları:
Depolama: Motosikletin en büyük dezavantajlarından biri malzemelerinizi taşıyacak fazla bir alana sahip olmayışıdır. Bunun en iyi çözümü motorunuza uygun çantalar kullanmaktır. En yaygın kullanımlı çantalar yan çantalardır. Genellikle motorun iki yanından sarkan ve her iki tarafta da malzeme istifleme imkanı sağlayan bu çantalar, motorun dengesine bir zararı olmaması açısından da en iyi yöntemdir. Bunların bazıları yumuşak bazıları sert malzemeden yapılmadır. Sert olanlar daha korumalı olmalarına karşın daha ağırdırlar. Takıp çıkarmak daha zor olabilir ve istediğiniz gibi görünmeyebilirler.
Diğer yaygın kullanım ise topcase dediğimiz arka çantalardır. Bunların boyutları motorunuzun CC’sine ve boyutlarına uygun olarak büyüyebilmektedir. Litre ölçüsü ile belirtilen farklılıklarla motorunuza uygun topcase boyutuna karar verebilirsiniz. Tabii motosiklete kaç kişi bindiğiniz de önemlidir, 2 kişi yolculuk ettiğinizde 2 kaskı ve diğer koruma malzemelerinizi içine alabilecek litrede (ki bu en az 48 Lt demektir) olması hayatınızı çok kolaylaştırabilir. Yeni teknolojilerle donanmış topcaseler, alarmlı, uzaktan kumandalı ve ledli olabilmektedir.
Bir de depo üstü kullanılan deponun 2 kenarına cırt bantlarla yapıştırılan çantalar vardır. Özellikle uzun yolculuklarda size ekstra alan yaratacak bu çantalar da çeşitli boylarda olabilmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder