15 Kasım 2013 Cuma

Kask güvenlik ve dayanıklılık testleri

Kask güvenlik ve dayanıklılık testleri

İngiliz Hükümetine göre; Motosiklet kazaları sonucunda hayatını kaybeden insanların yakınlarına verdiği ölçülemez acıların yanısıra her kaybolan bir değerin,solan bir yaşamın,yerini dolduralamayacak bir karakterin ister istemez sebep olduğu negatif ekonomik faktörlerde mevcuttur. Lakin bu ekonomik faktörler geriye bırakılan acılarla kıyaslanamaz ölçüdedir. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda İngiltere'de motosiklet kazalarındaki ölümlerin sebep olduğu ekonomik zarar bir yıl için yaklaşık 1,5 milyar ingiliz sterlini olarak açıklanmıştır. Motosiklet kazasında hayatını kaybeden her bir kişinin yaşadığı ana kadar aldığı eğitim masraflarından - tükettiği malzemelere ve geride bırakılan yerlerin iş ve sosyal yaşamda yaraların sarılmaya çalışılmasından doğan zararın yaklaşık toplamı bu gibi bir zarar ortaya çıkartmaktadır. 


Hem insanların yaşamları daha iyi güvence altına alarak sevdiklerinden ayırmamak için,hemde sosyal/ekonomik olarak bu denli bir kayba ortam vermemek adına İngiliz hükümeti tarafından kurulmuş olan SHARP değerlendirme kurumu,motosiklet kazalarında hayatta kalabilmenin ne büyük garantör faktörü olan motosiklet kasklarının sağlamlığını ve güvenirliğini incelemek adına kurulmuştur.


Sharp'ın kelime Türkçe'de anlamı 'keskin,sert, şiddetli, seri, çabuk, net' anlamına gelmektedir. İsmi gibi kendiside diğer testlere nazaran oldukçe keskin/sert olduğu kadar aynı zamanda adil olma özelliğine sahiptir. Çünkü; 
1 milyon İngiliz Sterlini harcanarak kurulan bu test merkezinde,test edilecek olan marka ve modellerinden 6 farklı mağazadan,6 farklı bedende kasklar ücreti verilerek satın alınmıştır,dolayısıyla fabrikların dergiye gönderdikleri gibi modifikasyona uğramış kaskların yaratacağı çifte standartların önüne geçilmiştir. Satın alınan her kaska 6 farklı bölge (tepe-çene-sağ taraf-sol taraf-ense-alın) farklı darbelere maruz bırakılarak içeriye yansıyan tepme gücü G kuvveti olarak ölçülerek test sonuçlandırılmıştır. Testler esnasında her bir kaskın 11 metre yükseklikten,mini bir hızlandırıcılı lift ile saatte 32 metre/saniye sürat ile sivri yüzeye çarptırılma testi uygulanan bir çok testten yalnızca bir tanesidir(kask üreticilerinin sadece bu test için önlem almaması adına diğer testler gizli tutulmaktadır). Satın alınan her bir kaskın elde ettiği ortalama değer 5 üzerinden notlandırılmıştır. Genellikle her markanın bir kaç modeli teste alınmıştır. 


SHARP TESTİ NEDEN GÜVENLİ? : 

Bu sorunun cevabı aslına basit,bir çok motosiklet dergisinin açıkladığı bir çok farklı kask testi olmasına rağmen,dergilerin güttüğü gerek ticari kaygılar gerekse alacağı tepkiler söz konusu olduğunda bazı kask testlerinde güvenlik arka plana atılarak,kaskın konforu-tasarımı-reflektif stickerları vs. gibi unsurlar göz önüne alınarak sıralama yapıldığı gibi bazı firmalar 'sadece testlere özel' normalden daha dayanıklı kaskları dergiye test için gönderebiliyor. Keza bir derginin kask testinden çok iyi not almış markalara ait reklamların sayfalarca dergide reklam olarak yeralması veya dergi test sürücülerinin kullandığı kaskların testlerde ön sıralarda yer alması tesadüf olamaz değil mi? 
İşte SHARP testinin tarafsızlığı ve adaletli olmasının çıkış noktası tam bu noktadır.Çünkü SHARP enstitüsü tamamen bir kamu müteşebbisidir ve herhangi bir gelir hedefi yoktur,dolayısıyla reklam/sponsorluk gibi gelirle söz konusu değildir.Test edilecek kasklar dahi ücreti verilerek farklı mağazalardan farklı bedenlerden satın alınmıştır ve aynı darbe testine tabii tutulmuştur.

Aşağıda teste tabi tutulan markaların test edilen model sayıları ve elde ettikleri ortalama notları bulacaksınız. Başarı sırasına göre sıralandırılmıştır.
Yeni marka ve modeller test edildikçe http://sharp.direct.gov.uk/ adresine eklenmektedir.


-------------------------------------------------------------------------



Testin 5 yıldızlı Galipleri - Modeller ve markalar (sıralama genel not ortalamasına göre yapılmıştır)



1 . BELL :

Katıldığı her iki modelde de 5 yıldız almayı başaran 2 kask markasından biri.Zirveyi Marushin ile birlikte paylaşmakta.. Yıllardır kask piyasında olan ve özellikle enduro ve touring severlerin tercih ettiği BELL kasklarını Güvenle takabilirsiniz.

BELL M1 




BELL M4R 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder