15 Kasım 2013 Cuma

Kırmızı ışıkta nasıl beklenir?

Pek çoğumuz motosikletten önce otomobil kullanmayı öğrendiğimizden dolayı, alışkanlıklarımızı motor kullanımımıza da taşıyoruz. Yapılan en büyük hatalardan bir taneside kırmızı ışıkta beklerken vitesimizi boşa alıp, iki ayağımız yerde beklememizdir.
Bu hatanın önce sebeplerini açıklayalım;
   Motosiklet denen bu şeytan icadı, gerek kapladığı alanın küçük oluşundan, gerek genelde performansının yüksek oluşundan ve diğer motorlu taşıtlar tarafından pek sevilmediğinden dolayı, hem gözden kaçması kolaydır hemde hareketleri -motosiklet sürücüsü olmayan biri tarafından- tahmin edilemezdir. Bu sebeple bize düşen en önemli görev (hayatta kalabilmek için) sabit halde durduğumuzda bile etrafımızı sürekli gözlemleyerek her an başımıza gelebilecek felaktleri daha olmadan önce farketmek ve işin içinden en az zararla çıkabileceğimiz hareketi uygulamaktır.


   Kırmızı ışıkta durdunuz. Aynadan arkaya baktınız. Oda ne. Arkadan gelen araba sanki siz yokmuşsunuz gibi süratle size doğru geliyor. Yapmanız gereken şey derhal gazı çevirerek kontrollü bir şekilde hedef noktası olmakatn uzaklaşmak, kendnizi emniyete almaktır. Bunu yapabilmenin en kısa ve emiyetli yolu, motoru vitesiniz boşta bekletmek değil.
   Arkadan gelen hızlı aracın dışında da tehlikeler vardır. Özellikle büyük şehirlerdeki sabırsız trafikte çoğu şöför hareket etmek için referans noktası olarak kendi trafik ışığının yeşilini değil yaya ışıklarının kırmızısını alır. Arkadan gelenler tarafındak sıkıştırılmak, sabırsız insanların korna ve selektörleriyle paniğe sevkedilmek, sizi aceleye ve hata yapmaya zorlar. Henüz gideceğiniz yol üstündeki gerekli detaylara (çukur, hala yolda olan yaya, yan şeritteki gaza gelmiş cadde genci,vs) hakim olmadan harekete geçmek zorunda kalabilir ve hoş olmayan sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Peki o zaman nasıl beklememiz gerekiyor? Tüm motosiklet eğitim kurumlarında gösterildiği üzere bunu maddeleyebiliriz.
1- Vites boşta değil 1. viteste olmalı.
2- Sol eliniz debriyaj manetini sıkıyor halde olmalı
3- Sağ eliniz gaz kolunu her an çevirmeye hazır şekilde beklemeli hatta arada bir ara gazı vermeli. Bu sayede hem kendinizi piskolojik olarak kalkmaya hazır halde tutarsınız hemde etrafınızdaki araçlar tarafından duyulmanız ve farkedilmeniz açısından faydalı olur.
4- Sol ayak yere basıyor ve motorun ağırlığını dengede tutuyor olmalı.
5- Sağ ayak arka fenin üstünde ve motorun ileri veya geri kaymasını engeleyecek şekilde ona basıyor olmalı. Bu aynı zamanda arka stop lambasının yanmasını ve bu sayede arkadan daha da görünür olmanızı sağlar.
6- Gözlerinizle, aynalar vasıtasıyla arkanızdaki hareketliliği sürekli takip edin. Yanınızdaki araçlara, geçen yaylara, ışıklara, önünüzdeki yola, yağmura, kısacası tüm etkenlere bakın ve sürekli tetikte olun.
7- Durulması gereken yer:
A: Kırmızı ışıkta durduğunuzda şeritdin en sağına veya soluna geçmeyin. Bu arkanızdaki aracı yanınıza davet edecektir.
B: Durup ayağınızı yere koymadan evvel, zemini kontrol edin. Hafif bir su birikintisi gibi gözüken yer derin bir çukur olabilir. Yerde çamur, pislik, mazot olabilir. Bunlar ayağınıza ağırlığınızı verirken kaymanıza sebep olabilir. En iyisi yere tam basmadan önce temkinli davranıp kontrol etmek.
Bu saydıklarım zaman içinde kendiliğinden öğrenilebilecek şeyler ancak bu size pahalıya mal olabilir. Bunun gibi teknikleri zor yoldan öğrenmektense yılların tecrübesini taşıyan profesyonellerden öğrenmek uzun vadede daha yararlı ve ucuz olacaktır.
En temel hareketlerimizde bile büyük hatalar olduğunu öğrendiğimizde hayretler içinde kalıyoruz. Virajda dizlerimizi viraj içine doğru açmaktan tutunda, yolda seyir halindeyken sol ayağın sürekli vitesin altında tutulmasına kadar pek çok konuda hatalar yapıyoruz. Motosiklet gibi bir derya da öğrenmemiz gereken çok şey var. Zaten bu sporu bu kadar zevkli yapanda budur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder