16 Kasım 2013 Cumartesi

Motosiklet bakımı



1. Motorunuzu yıkarken nelere dikkat etmeniz gerekir ? 

Motosiklet tazyikli su üreten makineler ile yıkanmamalı, zoraki yıkanacak ise soğutucu radyatör peteklerine, elektronik aksamlara, kilometre saati üzeri su sıkılmamalı, elektronik devre ve röleler korunmalıdır.
Egzoz susturucu içine su kaçmaması için susturucu çıkışı tıkaç ile kapatılmalıdır.
Sıcak motora ve fren disklerine kesinlikle su tutulmamalıdır.
Yeni yıkanan motorun üzerindeki sular silinmeli ve kurutulmalıdır.
Yıkama sonrası hemen kullanılan motosikletlerde, üzerinde kalan suların akması neticesinde virajlarda ve ani durumlarda kaymalar sebep olabilir.
Periyodik zamanlarda motorun boyası koruyucu cila ile temizlenmeli, siyah plastik aksamlara cila sürülmemelidir.
Plastik aksamları piyasada satılan kaliteli plastik temizleyicileri ile temizlenmelidir.
Yıkamanın temiz sünger ve piyasada satılan ucuz marka saç şampuanlarıyla yapılmasında fayda vardır. 

2. Grenaj Vidaları 

Her motosikletin belli zamanlarda, yola çıkmadan, yoldan dönünce grenaj vidaları ve tüm cıvataları gözden geçirilmeli, gevşek olanların uygun anahtarlarla sıkılmalı, sıkma esnasında cıvata ve vidalara zarar verilmemelidir. Sık sık gevşeyen cıvataların özel ilaçlarla sıkılması tavsiye edilir.


3. Antifiriz 

Motosiklette dikkat etmemiz gereken bir diğer unsur: antifriz. 


Sıvı soğutma sistemi kullanan motorlarda yola çıkmadan antifriz seviyesi kontrol edilmeli, eksik ise motor soğuk iken tamamlanmalıdır.

Her antifrizin belli bir kullanım ömrü vardır, belli zamanlardan sonra değiştirilmesi gerekmektedir. Her motosikletin el kitabında bu zamanlar belirtilmiştir. Kesinlikle mecbur kalınmadıkça su ilavesi yapılmamalıdır.

Hava ile soğuyan motorlarda silindir peteklerinin önlerine hava akımını engelleyecek şekilde aksesuar ve benzeri cisimlerle kapatılmamalıdır.


4. Fren Hidroliği 

Fren hidroliği bakımı nasıl yapılmalıdır?

Fren hidrolikleri seviyesi kontrol edilmeli,hidrolik yağlar belli zamanlarda tavsiye edilen marka ve cinslerle değiştirilmelidir.el kitaplarında zaman aralıkları belirlenmiştir.ön ve arka fren balatalarının aşınma seviyeleri de gözden geçirilmelidir.

DİKKAT!
Aşınmış ve bitmek üzere olan fren balataları kontrol edilmediği taktirde fren disklerine ve kampanalara zarar vermektedir.

Ara sıra fren balataları, balata temizleyici spreylerle temizlenmelidir.

Hidrolik haznesindeki yağ seviyesi neden düşer?

Hidrolik haznesindeki yağ iki sebepten dolayı düşer.

1-fren sistemindeki kaçak ve sızıntıda dolayı
2-fren balatalarının aşırı yıpranmasından dolayı

fren balatasının değişiminden sonra hidrolik yağ haznesindeki seviye eski yerine gelecektir.

Dikkat dikkat!!!!!

Hidrolik yağı takviyesi yapılırken boyalı kısımlara bulaştırılmaması, tamamlama yapıldıktan sonra o kısımların ve ellerin bol suyla yıkanması gerekmektedir.


5. Motosiklet Yağları 

Motosiklet yağını ne zaman değiştirmeliyiz?

Her motorun periyodik yağ değişim km si ve zamanı vardır. Kullanılmayan motosikletlerde yağın ömrü bir yıldır.aksi takdirde yağın yağlama özelliğini kaybetmesi söz konusudur.Her motosikletin el kitapçığına bakılarak üretici firmanın önereceği yağ kullanılarak önerilen sürede değişim yapılmalıdır.

Yağ değiştirirken değiştirmemiz gereken başka şeyler var mıdır?
Yağ filtresinin her yağ değişiminde değişmesinde yarar vardır.her yağ değişiminde carter tapa contasının değişmesi tavsiye edilir.

DİKKAT!
Yağın motora konulmasından sonra motor hemen çalıştırılmamalıdır.Bir elimiz çalıştırma düğmesinde diğeri stop düğmesinde,gözümüzde yağ lambasında olması ve kısa marşlarla yağ lambasının sönmesini beklemek gerekmektedir.
Yağı yeni değiştirilen motorlarda yağlama normal zamana göre devreyi daha geç tamamlayacağı için motor içinde aşınmalara sebep olabilir. Her uzun yola çıkışta ve durulan her molada motorun yağ seviyesi düz bir konumda kontrol edilmelidir.
Tam sentetik yağ kullanılan bazı motorlarda,yüksek hız ve devirlerde çok az miktarda yağ eksiltmesi normaldir.




6. Zincir Bakımı 

Motosiklet zincirinin bir ömrü var mıdır?
Her dişli ve zincirin bir ömrü vardır. Bakımı yapılmayan zincirler deforme olmaya,hatta sert kullanımlarda koparak sürücünün hayatını tehlikeye sokabilmektedir, motosiklete zarar verebilmektedir. Zincirler oringli ve düz olarak kullanılmaktadır.

Motorumuzun zincirini koruyabilmek için ne yapmalıyız.

1-Zincirimizi belli km den sonra periyodik olarak kaliteli zincir spreyi ile yağlamalıyız.Yağışlı havalarda bu yağlamayı daha sık yapmalıyız.
2-Zincirin belli zamanlarda özel zincir temizleme spreyi veya özel solüsyonlarla yağlı boya fırçası yardımı ile yıkanarak bakımı yapılmalıdır.
3-Yıkanan zincir iyice kuruduktan sonra yağlanmalıdır.
4-Her zincirin ideal gerginlik ölçüsü vardır,bu değerler,genelde motosiklet arka maşasında etiketle veya el kitapçığında belirtilmiştir.
Aşırı bol zincirler veya aşırı gergin zincirler motora ve dişlilere zarar verirler.Sürüş keyfini etkiler.Bozulan zincirlerin ön ve arka dişli olarak,takım halinde değiştirilmesi en uygunudur.Genelde zincirin kilitli olanı değil makine ile perçinlenmiş olanları tercih edilmelidir.


Yağlama nasıl olmalıdır?
Oringli zincirlerde yağlama motorun sehpaya alınması,sehpa olmayan motorlarda ise iki kişi yardımıyla,ön frenin sıkılarak motorun yan ayaklık üzerine dikilmesi(bunun nasıl yapıldığını görmeden kesinlikle denemeyiniz,kendinize ve motorunuza zarar verebilirsiniz.) lastiğin çevirerek,zincirin her iki tarafından,dıştan içeri doğru yağlamanın yapılması ve kesinlikle dış lastik üzerine gelmeyecek şekilde uygulanması gerekmektedir.

DİKKAT !
Yağlama yapıldıktan sonra hemen hareket edilmemeli,zincire sıkılan yağın biraz sıkılaşması beklenilmelidir.


7. Lastik Bakımı 

Kötü ve bakımsız lastiklerin sürüş keyfini kaçırdığını biliriz.Üstelik bakımsız bir lastiğin sürücüyü hayati bir tehlikeyle burun buruna getirebileceğini de... motosiklet lastiklerimizin nasıl korunmasını gerektiğini fulya lastik satış müdürü onur ABASIYANIK a sorduk.

1-Kışın kullanılmayan motosikletlerin lastiklerinde bir değişim olabilir mi?
Evet genelde beton zemin üzerinde ve uygun olmayan hava şartlarında haftalarca kalan ve yerle temas eden lastiğin basıncı ve yapısı değişir.


2-Oluşan değişikliğin önüne geçmek için ne yapılmalı?
Lastiklerin yerle teması kesilmelidir.

Bazı motosikletlerde bulunan ön ve arka sehpaların kullanılması tavsiye edile bilir.
Yer ve lastikler arasına tahta yada plastik konulmasında da yarar vardır.


3-Sezon başında yola çıkmadan önce lastikler açısından yapılması gereken kontroller nelerdir.
Sezon başında her motosikletin lastikleri gözden geçirilip,çatlak,aşınma,aşırı sertleşme,deforme ve gizli çiziklerin olup olmadığına bakılmalıdır.Bu saydıklarımızın olması durumunda lastiklerin mutlaka yenileriyle değiştirilmesi gerekmektedir.
Lastiği değiştirirken nelere dikkat etmeliyiz?
1-Ön ve arka lastiğin motosikletin üretici firmasının önerdiği uygun ebatta olmasına.
2-Eğer sadece ön veya arka değişecek ise lastiklerin aynı profilde olmasına.
3-satın alınacak lastiğin imal tarihinin yeni tarihli olmasına.
4-Tubles olmayan lastiklerde ise lastiğin iç lastikleriyle birlikte değişmesine
5-Lastiğin janta takılması esnasında,lastik üzerindeki dönüş okunun doğru istikamette olmasına
6-Jantın motora takılması esnasında rulmanların kontrolünün yapılmasına,boşluk ve ses varsa değiştirilmesine ve jant milinin gres yağı ile yağlanmasına dikkat etmeliyiz.

BİR HATIRLATMA: Değişen her yeni lastiğin balansının da yapılması gereklidir.



ÖNEMLİ AYRINTI: Racing motosikletlerde dikkat edilecek en önemli husus,lastik tabanına batan cisimlerden meydana gelen delikler,
Ehil kimseler tarafından tamir edilmelidir.

Nedeni?
1-Bu tip durumlarda genelde ehli olmayan kişiler tarafından,delik olan bölgenin onarılması için lastik yapısını aşındırıcı aletler kullanılır ve lastiğin katmanlarında aşırı tahribata neden olunur.
2-Tamirat sonrasında lastiğe verilen yüksek basınç,daha sonra içeride yıpranan katlar arasına hava geçmesine neden olmakta ve yüksek süratlerde,dış lastiğin diş kısımlarında büyük parçalar halinde kopmalar meydana gelebilmektedir.
NOT:
1-Avrupa’da kullanıcılar,dış lastiğe giren cisimler neticesinde patlayan lastiklerini yenisiyle değiştirmektedirler. En uygun olanı da budur.
2-Her motorcunun yanında bir adet lastik tamir spreyi olması,patlayan lastiği geçici olarak tamir yapmasını sağlayacaktır.(Bu yalnızca tubles lastikler için geçerlidir.) lastik tamir spreyi ile yapılan tamirler geçicidir.
3-Lastik hava basınçlarının sıkça kontrolü yapılmalı el kitapçığında belirtilen değerlerde hava basılmalıdır.Benzin istasyonları ve lastik tamircilerindeki hava saatleri bazen yanılta bilmektedir.Bu yüzden her binicinin kendisine kaliteli bir hava saati alması tavsiye edilir.


8. Akü Bakımı 

Motosiklette akünün bakımı nasıl yapılır?

Sulu olmayan akülerin bakımında nelere dikkat edilmelidir?
1-kutup başlarının temiz ve sıkı olmasına
2-şarjına

Sulu akülerin bakımı yapılırken nelere dikkat edilmelidir?
1-saf su odacıklarının seviye kontrolleri yapılmalı
2-Saf su eksik olan odacıklara saf su ilavesi yapılmalı
3-Asit bomesi düşük akülerin asitleri tamamlanmalı

Aküye konan fazla suyun motora zararı var mıdır?
Aküye fazla koyulan saf su daha sonra taşma yapacağından motorunuzun şasi ve boya kısımlarına asit tahribatı yapacaktır. Buda motorunuzun zarar görmesi demektir.

Akü bakımı yapılırken nelere dikkat etmeliyiz.
1-konyağın kapalı olmasına
2-Akünün kesinlikle kıvılcım ateşinden uzak tutulmasına
3-Eldivenle çalışmaya,cildimizi ve elbiselerimizi akü suyu ve buharından korumaya
4-Akü bakımından sonra ise akünün motosikletteki yerine koyulmasından sonra sarsıntıdan oynamaması için gergi lastiği veya bağlantı aparatının yerine takıldığı kontrol edilmelidir.
5-kutup başlarının artı ve eksi bağlantılarının düzgün yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir.


DİKKAT!

Şarjı zayıflayan akünün marş motoru normal devirde çalıştırmaz.
Bazı kimseler amperi çok yüksek olan otomobil aküleri ile takviye yaptıkları görülmüş,sonrasında bunun motorun ateşleme beyninde tamiratı mümkün olmayan hasarlara yol açtığı sıkça gözlemlenmiştir.
Tavsiye edilen:Her motorcunun kesesine uygun akü şarj cihazı almasıdır.Avrupa da üretilen bazı motorsiklet markalarında aküyü yerinden sökmeden şarj edebilmek için motorsikletin üzerinde şarj soketi mevcuttur.
9. İkinci El motosiklet Alırken Dikkat ! 
(Aklınızda Bulunsun/motosiklet Alırken) 

     İkinci el motosiklet alırken kendinize uygun motosikleti, uygun fiyatla bulup sağını solunu servisinize göstermekle iş bitmiyor. Tabii ki birçok püf noktası var. İlerde başınızın ağrımaması için, mutlaka satın alındığı andan itibaren devrinin alınması gerekir. Eğer herhangi bir sebeple o an için devir almak mümkün olmuyorsa, motosikleti aldığımız kişinin her an ulaşılabilecek biri olması; ya da en azından tanıdıklar vasıtasıyla kolayca bulunabilecek biri olmasında fayda vardır. Aksi takdirde devrini almak istediğimizde, üzerine kayıtlı olan kişiye ulaşamayıp devrini almakta zorluklar yaşanabilir. Böyle durumlarda en önemlisi motosikleti satmak istediğimizde değerini kaybedeceği gibi, satmakta çok büyük güçlükler yaşarız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder