15 Kasım 2013 Cuma

Lastik bakımı

Kötü ve bakımsız motosiklet lastiklerinin sürüş keyfini kaçırdığını biliriz.
Üstelik bakımsız bir lastiğin sürücüyü hayati bir tehlikeyle burun buruna getirebileceğini de... motosiklet lastiklerimizin nasıl korunmasını gerektiğini fulya lastik satış müdürü onur ABASIYANIK a sorduk.

1-Kışın kullanılmayan motosikletlerin lastiklerinde bir değişim olabilir mi?
Evet genelde beton zemin üzerinde ve uygun olmayan hava şartlarında haftalarca kalan ve yerle temas eden lastiğin basıncı ve yapısı değişir.

2-Oluşan değişikliğin önüne geçmek için ne yapılmalı?
Lastiklerin yerle teması kesilmelidir.

Bazı motosikletlerde bulunan ön ve arka sehpaların kullanılması tavsiye edile bilir.
Yer ve lastikler arasına tahta yada plastik konulmasında da yarar vardır.

3-Sezon başında yola çıkmadan önce lastikler açısından yapılması gereken kontroller nelerdir.
Sezon başında her motosikletin lastikleri gözden geçirilip,çatlak,aşınma,aşırı sertleşme,deforme ve gizli çiziklerin olup olmadığına bakılmalıdır.Bu saydıklarımızın olması durumunda lastiklerin mutlaka yenileriyle değiştirilmesi gerekmektedir.
Lastiği değiştirirken nelere dikkat etmeliyiz?
1-Ön ve arka lastiğin motosikletin üretici firmasının önerdiği uygun ebatta olmasına.
2-Eğer sadece ön veya arka değişecek ise lastiklerin aynı profilde olmasına.
3-satın alınacak lastiğin imal tarihinin yeni tarihli olmasına.
4-Tubles olmayan lastiklerde ise lastiğin iç lastikleriyle birlikte değişmesine
5-Lastiğin janta takılması esnasında,lastik üzerindeki dönüş okunun doğru istikamette olmasına
6-Jantın motora takılması esnasında rulmanların kontrolünün yapılmasına,boşluk ve ses varsa değiştirilmesine ve jant milinin gres yağı ile yağlanmasına dikkat etmeliyiz.

BİR HATIRLATMA: Değişen her yeni lastiğin balansının da yapılması gereklidir.

ÖNEMLİ AYRINTI: Racing motosikletlerde dikkat edilecek en önemli husus,lastik tabanına batan cisimlerden meydana gelen delikler,
Ehil kimseler tarafından tamir edilmelidir.

Nedeni?
1-Bu tip durumlarda genelde ehli olmayan kişiler tarafından,delik olan bölgenin onarılması için lastik yapısını aşındırıcı aletler kullanılır ve lastiğin katmanlarında aşırı tahribata neden olunur.
2-Tamirat sonrasında lastiğe verilen yüksek basınç,daha sonra içeride yıpranan katlar arasına hava geçmesine neden olmakta ve yüksek süratlerde,dış lastiğin diş kısımlarında büyük parçalar halinde kopmalar meydana gelebilmektedir.
NOT:
1-
Avrupa’da kullanıcılar,dış lastiğe giren cisimler neticesinde patlayan lastiklerini yenisiyle değiştirmektedirler. En uygun olanı da budur.
2-Her motorcunun yanında bir adet lastik tamir spreyi olması,patlayan lastiği geçici olarak tamir yapmasını sağlayacaktır.(Bu yalnızca tubles lastikler için geçerlidir.) lastik tamir spreyi ile yapılan tamirler geçicidir.
3-Lastik hava basınçlarının sıkça kontrolü yapılmalı el kitapçığında belirtilen değerlerde hava basılmalıdır.Benzin istasyonları ve lastik tamircilerindeki hava saatleri bazen yanılta bilmektedir.Bu yüzden her binicinin kendisine kaliteli bir hava saati alması tavsiye edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder